Istoric

         Asezarea geografica a comunei la trecerea dintre ses si deal a permis , inca din cele mai vechi timpuri ca pe aceste meleaguri sa se poata dezvolta societatea umana.
         Prin sapaturile effectuate intre anii 1869-1934 , pe raza centrului communal dar si in satele Seceani si Cornesti , s-au descoperit diverse fosile de cornuted , urme de zimbru , cerbi dar si mamut.
         De amintit este mai ales dintele de mamut gasit de invatatorul Scaeffer Ioan , in anul 1924 in cariera de nisip de la Seceani, si care a fost predat Muzeului Banatului. Toate aceste descoperiri ne permit sa putem trage concluzia ca in aceasta regiune pe langa animale , a putut sa apara sis a se dezvolte si viata umana inca din cele mai vechi timpuri.Aceasta concluzie este intarita de faptul ca , comuna Ortisoara este situate pe rut ace leaga Dunarea , prin Timisoara si apoi Arad si restul EuropeiVestice. Din acest punct de vedere Ortisoara se poate numara printer cele mai vechi asezari ale Banatului. Asezarea pe ruta acestui mare drum European a dat posibilitatea oamenilor care locuiau in aceste locuri sa poata sa-si dezvolte anumite indeletniciri , si cu precadere cele prin care deserveau drumetilor care strabateau aceste drumuri. Astfel au aparut mai multe hanuri, fapt care a contribuit in mare masura la dezvoltarea economica a acestei zone. Se pare ca dintre aceste produse comuna Ortisoara era renumita pentru gainile sale;si de la denumirea lor KAKERESCH – KOKATH – KOKOT (denumire ce provine din limbile romana – sloveana – maghiara) , a derivate si prima denumire a comunei. Astfel , din istoria evului mediu se cunosc oserie de date care atesta existenta celor enuntate mai sus. In Registrul Papal din anul 1333 apare mentiunea ca s-a incasat de la preotul din Kokoth , Barbahas ”Barbahas/ Barbaham de Kokoth solvit VI banales Ratiches collertorum” Pauntificiorum Monumenta Vaticana pag 149,159.
         Alt document este cel din anul 1467 care aminteste pe langa comitatul Temes si de localitatea Kokoth aflata in apropiere.
         Documentele Contelui Mercy din anul 1685, care a luat parte la eliberarea orasului Arad de sub stapanirea turca , dezvaluie faptul ca localitatea Kokoth a fost gasita pustie , fara viata omeneasca , iar in harta personala a contelui localitatea era trecuta Kokot – lpe nelocuit
Harta oficiala a imperiului Austriac din anul 1771 vorbeste de localitatea Kokot ca fiind o pusta administrative a comunei Manastur. Din acesti ani dateaza constructia “POSTEI” fosta cladire a SMT-ului , actualul Agromec , si care figureaza pe toate hartile acelor timpulri. In unele harti , datorita influentelor italiene cladirea figureaza sub denumirea “Combiatura” si care se traduce “loc de schimbare a cailor”
Aceasta denumire a a comunei Kokot s-a pastrat doar in timpul evului mediu. Actual, aceasta denumire este folosita rar, mai ales de oamenii din satele vecine Calacea si Seceani , care spun ca vin la Cocota la moara si la piatra.
         Incepand cu anul 1785 s-a inceput colonizarea acestei asezari cu colonisti de etnie germana , svabi, etc.
1. Perioada “Carolina” – 1718-1733
2. Perioada “Tereziana” – 1763-1773
3. Perioada lui Iosif al II-lea – 1782-1787.
Asadar , aceasta localitate a fost colonizata cu etnici germani in ultima perioada de colonizare. Au fost colonizate aproximativ 200 de familii. Primul etnic german atestat al acestei asezari , Kokot, a fost Fideli Tenfel, si care era numit doar cu prenumele Fideli , intrucat numelelui Tenfel care insemna diavol nu-i convenea. Acesta a ajuns mai tarziu primarul comunei , mormantul lui gasindu-se si azi in cimitirul comunei. Dupa colonizare , numele comunei s-a schmbat din Kokot in ORGYFALVA denumire care a fost primita dupa numele Orcy. Tot din aceasta perioada dateaza si o prima impartire administrative a comunei care s-a constituit pe o suprafata de 6660 de iguare , dupa cum urmeaza:
- Calacea – 4429 de iugare
- Zsofani (Jadani -Cornesti) – 423 de iugare
- Padure - 175 de iugare
Colonisti au primit locuri de casa , iar terenul arabil le-a fost repartizat in functie de terenul pe care l-au lasat in fosta lor patrie.
         Tot din primii ani ai colonizarii dateaza si constructia scolii si si a bisericii , care au fost construite in anul 1785. Primul preot al noii commune a fost Adalbert Mochrle, iar primul nvatator a fost Johan Scewald care a predat pana in anuol 1816.
         Anul 1794 a fost un an de foamete si seceta si comunitatea a regresat mult
         Anul 1863 a fost un an nou de recensiune , si se spune ca din cauza ca nu mai aveau hrana pentru animale, oamenii le hraneau cu acoperiul caselor lor care era din paie sau trestie.
Intre anii 1866-1868 s-a construit calea ferataTimisoara – Arad , ceea ce a insemnat o schimbare radicala in viata economica a comunei . Cu aparitia caii ferate “Posta”, care intre timp se mutase in centrul comunei intr-o casa cu etaj – in present internatul scolii profesionale de mecanici agricoli – asa zisul “Hotelul Calatorilor “ care era o foarte mare sursa de castig si-a pierdut de atunci pana in present prestigiul.
         In anul 1906 s-au amenajat in comuna primele carari de caramida.
         In anul 1910, in centrul comunei a fost construita si sediul Primariei din Comuna Ortisoara.
         In anul 1911 in comuna se construieste o sursa de curent electric pentru deservirea comunei Ortisoara si a celei invecinate acesteia Vinga. In anul 1962 sursa de current va fi racordata la sistemul energetic national iar in anul 1964 se extinde la reteaua de joasa tensiune
         Primul razboi mondial are efecte si asupra comunei Ortisoara . acesteia i se schimba denumirea in Cocota si este trecuta in administrarea plasei Vinga. Aceasta situatie dureaza pana in anul 1920 cand, la data de 10 mai se inainteaza cererea pentru acceptarea redevenirii la vechea denumire. Schimbarea denumirii din Cocota in Ortydorf se produce in anul 1922 , dar aceasta schimbare nu dureaza decat pana in anul 1926 cand se revine la denumirea de Cocota. In anul 1928 la data de 5 aprilie se inainteaza o noua cerere de scimbare a denumirii comunei. In anul 1929 se primeste aprobarea revenirii la vechea denumire de Ortisoara, denumire care s-a pastrat pana in present.
         In anul 1927 se ridica in centrul comunei un monument in cinstea eroilor care au cazut pe front in primul razboi mondial
         Incepand cu aceasta perioada in comuna apar si primele familii de romani. Acestia munceau ca slugi la familiile bogate de nemti. Numarul acestor familii este in crestere in urmatoarea perioada , astfel incat in anul 1938 se infinteaza in comuna scoala primara romana, care a functionat cu un singur invatator, d-nul Crulea Petru.
        

2 comentarii:

Anonim spunea...

Numele celor amintiti în articol sunt total gresite. Consultati pe viitor si un nemt care a trait în acea´sta comuna.

petronius_13 spunea...

Foarte buna observatia. Ne-ar ajuta foarte mult daca dvs ne trimiteti varianta corecta a numelor celor din articol.
Multumim!!